Het geluk zit in je darmen

Je darmen, je gut, zijn de laatste jaren meer en meer in de spotlight komen te staan, en terecht! Toch krijgen ze nog niet de erkenning die ze verdienen ondanks het feit dat ze zo en zo belangrijk zijn, zowel voor ons mentaal als fysiek welzijn.

Wat is je microbioom?

Wist je dat er 1,5 kg bacteriën in onze darmen zitten?  Dat deze allemaal samen je microbioom (aka darmflora) wordt genoemd? Het is iets uniek en is bij iedereen anders, zélfs bij identieke tweelingen. Wanneer we geboren worden hebben we allemaal een blank canvas en hebben we dus helemaal geen bacteriën in onze darmen. Door de geboorte en het in contact komen met het geboortekanaal komen de eerste bacteriën binnen in onze darmen. Je microbioom wordt vervolgens beïnvloed door wat je eet, de variatie van je voeding, waar je woont (stad, platteland, Afrika of Azië), het gebruik van antibiotica, of je vaak sport, etc..

Hoe diverser, hoe beter

Over het algemeen kan je aannemen dat hoe diverser je microbioom is, hoe beter. Je kan het een beetje vergelijken met je tuin: hoe meer verschillende planten er staan in je tuin, hoe meer die floreert.

Darm-assen

Je darmen spelen een heel belangrijke rol in een aantal communicatie assen.

Zo is er een constante communicatie tussen je darmen en je hersenen. Dit wordt de gut-brain axis genoemd. Alhoewel de wetenschap omtrent dit fenomeen nog in de kinderschoenen staat, is er toch al veelbelovend bewijs verzameld dat onze darmflora een invloed heeft op hoe we ons voelen. 

Verder zit ook je immuunsysteem voor een groot stuk in je darmen: een gezonde darmflora draagt dus bij tot een beter afweersysteem.

Verder staan je darmen in connectie met je metabolisme, je huid & je hormonen! Wat je eet heeft dus impact op je héle lichaam.

Time for a change?

Intuïtief weten we het misschien allemaal wel dat wàt we eten wel degelijk een invloed heeft op hoe we ons elke dag voelen. Time for a change?


Vond je dit een interessant artikel? Deel het dan met de wereld!

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws op vlak van gezondheid en schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Vorige
Vorige

Wat heeft een suikerpiek te maken met je gezondheid?