Wat heeft een suikerpiek te maken met je gezondheid?

  • Ben je vaak hangry?

  • Vlieg je makkelijk uit tegen je kinderen?

  • Moet je elke paar uur iets eten?

  • Heb je last van acne of andere huidproblemen?

  • Heb je vaak last van brain fog?

  • Ben je vaak angstig?

  • Voel je je vaak moe?

  • Heb je vaak zin in zoet?

  • Neemt je gewicht toe?

  • Zijn je hormonen uit balans?

  • Heb je last van een onregelmatige cyclus?

  • Voel je je vaak emotioneel?

Dan kan dit een signaal van je lichaam zijn om te zeggen dat je glucoselevels uit balans zijn.

Na het lezen van ‘Glucoserevolutie’, het boek van Jessie Inchauspé kregen we heel wat inzichten die we graag met je delen.

Kort samengevat hebben glucosepieken een impact op je gezondheid. Je glucosecurve afvlakken speelt daarin een belangrijke rol en dat kan je doen door het toepassen van enkele tips. We delen er hier een aantal. Wil je je helemaal verdiepen in het onderwerp, lees dan zeker het boek voor het volledige verhaal.

Ik voelde me vaak hangry. Ik heb geleerd dat dit niet niet ‘bij mij hoort’, maar dat dit een teken kan zijn dat ik een glucosepiek heb. Sinds ik mijn bloedsuikerspiegel stabiel probeer te houden, heb ik daar veel minder last van. Life changing.
— Lore Vennix, Co-Founder NEZA Health

TIP 1 - eet je voeding in de goede volgorde
Beschouw je maag als een soort van wasbak. Als je onderaan de wasbak wat goede vetten, vezels en proteïnen legt (die trager worden verteerd en dus ook langer een verzadigd gevoel geven), wordt alles wat hierboven op komt te liggen ook trager opgenomen in het bloed. Gevolg is dus een lagere piek in je bloedsuikerspiegel.


TIP 2 - voeg een groen voorgerecht toe aan je maaltijd
We hebben het hier over een gang toevoegen aan je maaltijd die rijk is aan vezels. Je hoeft geen tijd te laten tussen je groene voorgerecht en je hoofdmaaltijd.


TIP 3 - als je ontbijt, ontbijt hartig
Kies voor een suikervrij of hartig ontbijt oftewel kies voor een ontbijt laag in koolhydraten & suikers en vol met gezonde vetten, vezels en proteïnen. Doe je dit niet, zit je de rest van de dag op een rollercoaster voor wat betreft je bloedsuikerspiegel.

TIP 4 - beweeg na je maaltijd
Wanneer je een maaltijd eet met veel koolhydraten zoals een heerlijke pastaschotel, ga dan binnen het half uur na de maaltijd wandelen. Hoeveel? 10 of 20 minuten zijn voldoende. Een kwartiertje squats of lunges zijn een prima alternatief. Zolang we maar bewegen na de maaltijd!


TIP 5 - als je wilt snacken, doe het dan hartig

Als je wilt snacken, kies dan een snack die je glucoselevels niet doen pieken. Dus: kies voor een hartige snack zoals een handvol amandelnoten, wortel met hummus, olijven of cottage cheese met gerookte makreel.


TIP 6 - eet koolhydraten altijd in gezelschap
Als het niet lukt om alles achter elkaar te eten zoals in de éérste tip beschreven staat, kan je ook je eten op een bepaalde manier combineren waardoor je je glucose beter onder controle kunt houden. Combineer koolhydraten zoals rijst, pasta, brood altijd met vezels, proteïne of gezonde vetten, wat eigenlijk heel simpel is om te doen.

Wil je hier meer over weten? Check deze site.


Vond je dit een interessant artikel? Deel het dan met de wereld!

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws op vlak van gezondheid en schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Vorige
Vorige

8 tips om beter te slapen

Volgende
Volgende

Het geluk zit in je darmen