Elk jaar jonger.

Reginald Deschepper, PhD, is Lifestyle en Aging expert en oprichter van het Longevity platform LifeMe. Hij schrijft boeken, organiseert symposia & retreats en zijn grote droom is een longevity centrum oprichten. Een echte pionier dus! Hij wil mee een lans breken om het thema ‘gezond lang leven’ op de Belgische kaart te zetten.

Lore las zijn boek ‘Elk jaar jonger’ en vroeg bij een tas gemberthee naar het levenswerk van Reginald waar hij vol passie over spreekt. Lees hier het hele interview over preventieve geneeskunde, de wetenschap van longevity, biohacking en de impact van levensstijl op gezondheid.

Dag Reginald! Kan je kort vertellen wie je bent?

Ik ben Reginald Deschepper. Ik ben medisch antropoloog, nu als professor emeritus en ben één van de mede-oprichters van de vzw LifeMe. 

Ik had al interesse in gezonde levensstijl en kwam op een bepaald moment uit op baanbrekend onderzoek rond veroudering. Dat bracht een heel nieuw uitgangspunt, namelijk dat je door het verouderingsproces te vertragen (of om te keren) alle verouderingsziekten tegelijk kunt aanpakken in plaats van elke ziekte afzonderlijk te behandelen. Die benadering sprak me erg aan, zeker omdat ik zelf op een leeftijd gekomen was waarop risico op alle ouderdomsaandoeningen drastisch toeneemt.

Wat is LifeMe juist?

LifeMe staat voor Lifestyle as Medicine en is een vzw opgericht om een gezonde levensstijl te promoten. Vanuit de overtuiging dat er echt een shift nodig is van curatieve geneeskunde richting preventieve geneeskunde, heb ik samen met gelijkgestemde collega-onderzoekers, artsen, patiënten en ervaringsdeskundigen in 2018 LifeMe opgericht om zo de mogelijkheden van ‘levensstijl als medicijn’ onder de aandacht te brengen.

We zijn gestart met voornamelijk artsen van het UZ Brussel, maar het bleek in praktijk vaak moeilijk om echt tijd vrij te maken voor LifeMe. Ondertussen kwamen er andere mensen bij waardoor we nu een dynamische & gemotiveerde ploeg hebben. Je ziet dat jonge mensen ook meer en meer de weg naar preventieve geneeskunde vinden. Zo is er een huisarts bijgekomen die gestopt is met haar gewone praktijk en zich heeft omgevormd tot levensstijl geneeskunde arts. En zo krijgt LifeMe weer een nieuwe dynamiek en hebben we in november vorig jaar het symposium ‘Elk jaar jonger?’ aan de VUB Health Campus georganiseerd.

LifeMe organiseert ook retreats zoals het Longevity Retreat. Wat houdt dat juist in?
Dit retreat is gebaseerd op het werk van Dean Ornish, levensstijl geneeskundige en schrijver van het boek Undo It!. 30 jaar geleden al deed hij onderzoek naar de impact van levensstijl op je gezondheid. 

Zo deed hij een interventie gebaseerd op een retreat waarbij mensen in een kleine groep gedurende 3 à 4 dagen in een aangename omgeving samenzijn en werken rond 4 pijlers: voeding - beweging - omgaan met stress - sociale steun.  De geboekte resultaten zijn echt spectaculair. Zo werd er bij mensen met hartaderverkalking die het retreat gevolgd hadden vastgesteld dat de verkalking begon te verminderen ten opzichte van de controlegroep waar de verkalking gewoon bleef doorgaan. 

Je mag als patiënt absoluut een actieve rol aannemen: durf te vragen en kritisch te zijn.

Met LifeMe zijn we nu dus ook zulke retraites gestart. Omdat het de manier is om de theorie in praktijk om te zetten en mensen aan den lijve het effect van levensstijl interventies te laten voelen. Dan pas ondervind je welke impact zelfs een 4-tal dagen kunnen hebben. 

Staat de klassieke onderzoekswereld open voor Longevity, de wetenschap van verjonging?

De klassieke wetenschap doet alles volgens de ‘klassieke’ regels & geplogenheden: je formuleert een onderzoeksvraag, zoekt fondsen, start het onderzoek, komt met resultaten, publiceert deze waarna ze in nationale richtlijnen worden gegoten en als aanbeveling richting huisartsen gaan. En dat proces duurt vele jaren

De klassieke geneeskunde gaat vaak nog uit van een curatieve gedachte: wat is er nodig om te genezen; hoe kunnen we helpen als je ziek bént? Terwijl je ook zou kunnen denken: wat is nodig om optimaal het verouderingsproces te vertragen? Dat is een heel andere insteek.

Mijn visie? In plaats van alleen maar te doen wat 100% wetenschappelijk onderbouwd is, moet je eigenlijk een pragmatische keuze maken en kijken naar de voor- en nadelen. 

Een voorbeeld: uit bepaalde onderzoeken is gebleken dat grounding (met je blote voeten op gras lopen) gunstig is, maar er moet nog meer onderzoek gebeuren. Sceptici zeggen ‘Ah, dat is nog niet volledig onderzocht dus het voordeel is niet bewezen’, maar wat is het nadeel van het toch te doen? Niets, er bestaat alleen een grote kans dat er wel degelijk voordelen aan verbonden zijn.

De laatste jaren heb je het fenomeen van biohackers. Dit zijn mensen die niet per se medisch geschoold zijn, maar wel experimenteren en onderzoeksresultaten die dus nog niet in nationale richtlijnen werden opgenomen, uittesten op zichzelf.

Hoe belangrijk is het meten voor u? 

Meten is héél belangrijk! Zo is een regelmatig bloedonderzoek een heel interessante bron van informatie: zie het als het dashboard van je wagen. Daarom ook volg ik een opleiding bij Fidlab. Zij doen analyses van je bloed voor optimalisatie van je gezondheid. 

Maar het gaat verder dan enkel het meten van je bloedwaarden. Tegenwoordig kan je je slaap, je glucoselevels, je hartritmevariabiliteit en zelfs je epigenomoom meten. Omdat meettoestellen couranter beschikbaar zijn, zie je ook dat het gebruik ervan toeneemt. 

Dit heeft dan weer impact op de rol die je als patiënt kan opnemen. Gebruik je dergelijke meettoestellen? Geef dan zeker de resultaten door aan je huisarts. Gaat je huisdokter hierop in? Toont hij interesse? Super! Zo niet, dan is hij misschien geen juiste match voor jou. Je mag als patiënt absoluut een actieve rol aannemen: durf te vragen en kritisch te zijn.

En over hartritmevariabiliteit gesproken, een collega van mij, PhD Marijke De Couck heeft hier onderzoek naar gedaan en zag bij mensen met kanker dat mensen met een hoge hartritmevariabiliteit een grotere kans hadden om te genezen.

Hoe hoger je hartritmevariabiliteit, hoe beter. Door je  nervus vagus te stimuleren met bijvoorbeeld ademoefeningen kan je deze verhogen. Weer een levensstijlinterventie tip (lacht).

Wat zou je zeggen tegen iemand die schrik heeft van al dat meten en de dingen liever niet weet?

Dat begrijp ik en er zijn ook nadelen aan al dat meten, maar als je meet, kun je wel problemen tijdig opsporen. Je kunt ook tijdig bijsturen als je bijvoorbeeld tekorten hebt aan omega 3, vitamine D enz. Op tijd dingen ontdekken, kan de kans op overleven enorm vergroten. Denk maar aan darmkanker waar een snelle diagnose key is.

Of laten we het voorbeeld van Alzheimer nemen. Als je je genoom laat onderzoeken en je drager bent van 2 ‘slechte’ varianten, maakt dat je 64% kans hebt om Alzheimer te hebben. Maar er is dus 1/3 kans dat je het niet krijgt. Net zoals mensen die geen drager zijn toch Alzheimer kunnen krijgen. Het is dus niet zwart/wit. 

Zelf als je drager bent van risicogenen blijven levensstijlaanpassingen heel belangrijk. Het blijkt zelfs dat vooral deze groep mensen er het meeste baat bij hebben. Dementie is overigens een onderwerp waarover ik net een boek geschreven heb: 'Bescherm je brein tegen dementie'. Het verschijnt eind augustus.

Er bestaat trouwens geen enkele levensstijl of interventie die je de garantie geeft om niet ziek te worden. Er blijft een onvoorspelbaarheid. Je kan dus niet alles voorspellen, het gaat om kansen en kansberekening. 

Wat is jouw droom?

Een longevity centrum oprichten. Dit zou er echt in België moeten komen! Ik ben ervan overtuigd dat hier veel mensen gebruik van zouden maken en dat onze maatschappij er beter van zou worden.

De aanpak? Preventief werken, goed meten, interventietips delen, zorgen dat je optimaal bent qua gezondheid en zo de verouderingssnelheid vertragen. 

En daarnaast een Belgian Longevity Club lanceren waarbij verschillende experts aan tafel zitten om te zien hoe we dingen kunnen ondernemen.

Om stappen vooruit te zetten en vernieuwend te zijn moet je er tegen kunnen dat je regelmatig de wind van voren krijgt. Soms mogen ideeën botsen. Eens buiten de lijntjes kleuren. Maar ik voel me nog wel goed in de rol van luis in de pels (lacht).  

Dat al je dromen mogen uitkomen, Reginald. Wij blijven je alvast met veel enthousiasme volgen!

∞ op een lang en gezond leven ∞

Wil je ook eens op longevity retreat? Of lees je liever het boek? Check hier voor meer info.

Ondertussen is Reginald zijn nieuwste boek ‘Bescherm je brein tegen dementie’verschenen. Bestellen kan hier.

Vond je dit een interessant artikel? Deel het dan met de wereld ♥

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws op vlak van gezondheid en schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Vorige
Vorige

Sporten tijdens de peri- en menopauze

Volgende
Volgende

Hoe langer gezond leven?