Hoe langer gezond leven?

Onze wegen kruisten elkaar voor het eerst op Instagram, zo gaat dat tegenwoordig. Maar al snel spraken we in real life af want Ellen Crabbe’s missie om ‘langer gezond te leven’ sprak ons aan. En zo zaten we op een middag te lunchen bij Bar Raket en vroegen we Ellen de kleren van het lijf over longevity, levenskwaliteit, gezond leven en Zirtui.

Wie ben je?

Ik ben Ellen en mijn chronologische leeftijd is 41 jaar. Ik ben van opleiding een biotechnoloog. Ik heb jaren in het lab gewerkt, waar ik focuste op fundamenteel kankeronderzoek. Als kind was ik al in de weer met een speelgoedmicroscoop (lacht). Ik kom uit Zulte, hoewel ik nu meer in Gent te vinden ben, en heb 1 zoon, Ziam, die binnenkort 22 wordt. Ik ben oprichter van Zirtui, een merk dat wil focussen op longevity of gezond ouder worden. Daarnaast ben ik als octrooigemachtigde ook actief in de wereld van uitvindingen. In mijn vrije tijd probeer ik aandacht te geven aan sporten en ga ik graag op ontdekking in steden om heerlijk te verdwalen door de straten.

Wat betekent LONGEVITY?

Longevity is de wetenschap van gezond ouder worden of langer gezond leven. Een korte, krachtige term bestaat niet in het Nederlands dus laten we longevity gewoon als term lanceren in Vlaanderen!

Waarom is het een topic dat ons allemaal aanbelangt? 

In 2030 zal 1 op 6 mensen ouder zijn dan 65 jaar. Er komt een enorme ‘vergrijzing’ op ons af en vaak wordt dat aangeduid als eerder negatief. Maar ik zie dat niet zo, integendeel. Ouder worden gaat echter wel gepaard met een verhoogde kans op ziek worden en dáár wil ik me tegen verzetten. Ik wil mijn steentje bijdragen aan het concept ‘quality of life’ of levenskwaliteit, en ervoor zorgen dat die kwaliteit ook op latere leeftijd gegarandeerd is. Als we ervoor kunnen zorgen dat het aantal welvaarts -en ouderdomsziekten naar beneden gaat, dan zal de maatschappij er  enorm op vooruit gaan.

We moeten onze mindset veranderen en niet langer de link tussen ouder worden en ziek worden aanvaarden.
— Ellen Crabbe, longevity pionier

Binnen het domein van longevity wordt er vaak gesproken over ‘De Hallmarks of Aging’. Wat wordt daar juist mee bedoeld? 

Hiermee worden de oorzaken van veroudering bedoeld. Initieel waren het er 9 en recent werden er 3 aan toegevoegd. Maar wetenschappelijk onderzoek evolueert continu en dus ook onze inzichten. Ik ben er zeker van dat de hallmarks of aging nog zullen evolueren.

Epigenetische veranderingen, inflammatie en het darmmicrobioom zijn zaken waar we het meeste invloed op hebben via onze levensstijl (denk aan voeding). Met Zirtui probeer ik ook zoveel mogelijk andere hallmarks te targetten.

Waarom ben je Zirtui gestart?

Tijdens mijn onderzoek ontwikkelde ik een diepgaande interesse in nutraceuticals en hoe deze een positieve invloed kunnen hebben op onze gezondheid en levensduur. Het is mijn doel om het brede publiek in te lichten over een gezond, lang leven en om mensen aan te moedigen hun gezondheid serieuzer te nemen. Hoe? Door proactief en preventief voor ons lichaam te zorgen. Ik startte met het ontwikkelen van een formule en zo is THE blend ontstaan.

Van waar komt de naam Zirtui?

Het is een woord dat afgeleid is van de sirtuines, ook wel ‘longevity proteins’ genoemd. Deze ‘langleven-genen’ sirtuïnes regelen onze gezondheid, onze fitheid zeg maar.

In wat verschilt Zirtui met Belgische vitaminen zoals GUUD, Insentials,...?

De gemeenschappelijke factor is dat we allemaal vrouwelijke ondernemers zijn die preventieve gezondheidszorg onder de aandacht willen brengen. Ik vind dat fantastisch. Er wordt nog altijd te veel op het curatieve gefocust in België en in de ons omringende landen, en daarom is het belangrijk dat de andere boodschap zo veel mogelijk onder de aandacht wordt gebracht. Hoe meer stemmen, hoe sterker de boodschap.

Los daarvan hebben we allemaal een beetje een andere invalshoek. Zo focust Guud meer op vrouwelijke gezondheid en zijn hun formules met heel innovatieve samenstellingen daarop afgestemd. Met Zirtui focussen we dan weer meer op ingrediënten waarvan geweten is dat ze inspelen op de oorzaken van veroudering (de hallmarks) maar uiteraard is er hier en daar overlap.

Hoe kunnen we ons verouderingsproces vertragen?

We kunnen impact maken met onze levensstijl:

  • voeding: zoveel mogelijk plantaardige, onbewerkte voeding met bessen, bladgroenten, granaatappel, kruisbloemige groenten, groene thee als top 5 foods

  • hormesis: koude / warmte / sporten / calorieresticted eating & vasten

  • supplementatie

  • stress management

  • een goede slaaphygiëne

  • sociale connectie

  • niet roken

  • beperkte alcoholinname 

Ik vind het vreselijk dat we als maatschappij aanvaarden dat ouder worden gepaard gaat met ziek worden. Met Zirtui wil ik me inzetten om dat soort van denkpatroon te veranderen.
— Ellen Crabbe, longevity pionier

Praten over aging en zeker anti-aging ligt gevoelig. Bodyshaming of het niet kunnen/willen omarmen van jezelf kan je al eens verweten worden… Hoe sta jij hier tegenover?

Ik wil echt oud worden en ik vind het ook niet erg dat dat gepaard gaat met ‘sporen’ van ouderdom. Maar waar ik me wel wil tegen verzetten, is het verval van mijn lichaam tot een moment waarop ik niet meer de persoon ben die ik echt ben. Voor mij is longevity eigenlijk meer een soort van respect tonen tov ‘ouderen’. Ik vind het vreselijk dat we als maatschappij aanvaarden dat ouder worden gepaard gaat met ziek worden zoals dementie en dat we daar in veel omstandigheden soms zelfs een beetje de schouders voor ophalen. Dat is voor mij juist een soort misprijzen naar mensen van een zekere leeftijd. Alsof we zeggen: je telt niet meer mee, je bent het niet meer waard om voor te vechten, aanvaard je lot. Bij heel veel mensen zijn de laatste jaren van hun leven een aaneenschakeling van ziektes en is de ‘quality of life’ helemaal weg. Met Zirtui wil ik me inzetten om dat soort van denkpatroon te veranderen. Ik wil het ouder worden omarmen, maar verouderen voorkomen.

Welke wetenschappers zijn pioniers op het vlak van longevity? 

David Sinclair is natuurlijk een binnenkopper. In het Nederlandse taalgebied is Andrea Maier een enorm begenadigde spreker die het prachtig kan uitleggen. In België hebben we dan weer Kris Verburgh en prof. Reginald Deschepper, die een heel mooi boek geschreven heeft over longevity (Elk jaar jonger).

Is België klaar voor longevity interventies?

Het is moeilijk, ik word vaak ook een beetje meewarig ontvangen, zelfs door vroegere collega’s van het labo. Terwijl longevity geen quatsch is. Nature heeft er zelfs een eigen vakblad over: Nature Aging, en heel veel wetenschappelijke publicaties in het longevity veld worden gepubliceerd in extreem hoogstaande journals zoals Cell en Science. Maar iedere keer ik de kans krijg om het verhaal echt te vertellen, dan zie ik toch dat er interesse bestaat of ontstaat. En dat mensen beginnen nadenken over hun eigen leven en levenskwaliteit. Het is een beetje pionierswerk, maar dat maakt het juist zo fijn.

Zo drink ik al jaren geen alcohol. Vroeger werd ik daar soms een beetje scheef voor bekeken, alsof ik het plezier van anderen vergalde. Nu ben ik blij dat er zoveel aandacht wordt besteed aan alternatieven voor alcohol, en het feit dat alcohol, hoewel maatschappelijk aanvaard, veel schade toebrengt. Ik hoop dat de interesse voor longevity ook zal groeien. Ik ben een zeer introvert persoon, ik hou niet van de voorgrond. Maar dit onderwerp ligt me zo nauw aan het hart dat ik wél op de barricades wil gaan staan (lacht).

Welke zaken heb jij in je dagelijkse routine geïntegreerd om jouw longevity te ondersteunen? 

Voldoende slaap (ik gebruik de Oura ring) en voldoende beweging (dat hoeft niet altijd een uur zware sport zijn, gewoon voldoende stappen per dag is ook al ok). Ik probeer ook zo gebalanceerd mogelijk te eten, met voldoende planten en weinig toegevoegde suikers. Dat laatste is wel een beetje mijn zwak punt. Ik heb ook mijn DNA laten uitlezen en daar een schat aan informatie uitgehaald waar ik mijn levensstijl probeer aan aan te passen. Dat zijn echt kleine dingen zoals geen cafeïne in de namiddag omdat ik minder goed om kan met cafeïne afbraak (dus geen groene thee meer voor mij laat in de avond, anders slaap ik niet). En Zirtui THE blend natuurlijk, daar start ik mijn dag mee (lacht)!

Enkele uitspraken van Dr. David Sinclair: “aging starts at conception” “aging is a disease” “aging is the root cause of many diseases like Alzheimer’s or cancer”. Wat zijn jouw gedachten hierover?

Hij heeft absoluut gelijk. Ik ben ooit een talk begonnen met de vraag: “Wat is de voornaamste doodsoorzaak in de westerse wereld”? Het antwoord is niet kanker, of dementie maar verouderen. Kanker, dementie, hart- en vaatziekten zijn allemaal het gevolg van schade die we oplopen en niet weggewerkt krijgen door de veroudering van onze cellen en lichaam. Daarom verhoogt onze kans op ziektes zo van zodra we ouder worden. Je ziet mensen dan een beetje lachen, en ik zie ze denken: “Duuuuh”. Maar dat is dus juist het punt: we moeten onze mindset veranderen en niet langer de link tussen ouder worden en ziek worden aanvaarden. Het is belangrijk dat we op jongere leeftijd ook al bezig zijn met onze gezondheid op latere leeftijd.

Ik wil het ouder worden omarmen, maar verouderen vertragen.
— Ellen Crabbe, longevity pionier

Is het niet heel duur en daarom enkel voorbehouden voor een beperkt clubje? Voor zij met priviléges?

Veel longevity-ingrepen zijn gratis en hoeven niet veel te kosten: voldoende slaap, voldoende beweging, groentes eten,…. Dat ligt binnen handbereik van iedereen en wij zijn zelf vaak de enige struikelblok in dat verhaal. Supplementen zoals Zirtui geven iets extra bovenop die gezonde gewoontes. De dagelijkse kost van Zirtui is bijvoorbeeld minder dan 1.5 euro per dag. Als je kijkt hoe snel we soms geld uitgeven aan andere zaken, zoals alcohol, dan is 1.5 euro per dag echt niet zo veel. Je kan er natuurlijk zo ver in gaan als je zelf wil en er allerlei andere analyses bovenop doen. Zo was er laatst een man in het nieuws die miljoenen spendeerde om zijn biologische leeftijd naar beneden te halen. Zo ver zou ik niet gaan.

Wat vind jij van wearables? Een must? 

Ikzelf draag een Oura, die mijn slaappatroon en hartslag meet. Ik hou van data en objectief meten (ik ben een nerd), en dus ben ik fan. Maar ik begrijp volledig dat het niet voor iedereen is, en ik denk dat iedereen dit voor zichzelf moet uitmaken. Het is ook niet altijd goedkoop, let’s face it. Ik was een early adopter van Oura, en daardoor betaal ik nu geen subscription. Dat helpt wel. 

De wereld van Longevity kan voor sommige mensen op de rand van experimenteel en futuristisch overkomen. Gaan ze soms te ver of is het echt wel een wetenschap?

Zoals ik daarstraks al zei, is het echt een wetenschapsdomein met vakbladen zoals Nature en zo. Ook de EU heeft een heel platform en subsidies in het leven geroepen om te kijken naar ‘aging’ en oplossingen te bieden. In Azië (bv Singapore) zet men hele longevity instituten op, die enkel en alleen focussen op longevity. Het zal meer en meer een hot topic worden.

Laatste vraag gaat over het DNA pakket dat Zirtui aanbiedt want dat fascineert ons. Kan je hier wat meer info over geven?

Ik ben met Zirtui een partnership met Muhdo aangegaan. De DNA-kit die ik aanbied, kijkt zowel naar de genvarianten waarmee we geboren zijn (en waar we niks kunnen aan veranderen, de zogenaamde SNPs) alsook naar de epigenetica. De epigenetica is een relatief nieuwe tak van het DNA-onderzoek. Vroeger dachten we dat ons DNA iets statisch was (“het zit in mijn genen”) maar nu weten we dat we onder meer dankzij levensstijl de manier waarop ons DNA actief is, kunnen beïnvloeden. Genen kunnen aan- en afgezet worden, afhankelijk van bepaalde mobiele modificaties die op ons DNA geplaatst worden. Door die modificaties in kaart te brengen, kan je ook jouw biologische leeftijd afleiden. Dat is een verschilpunt ten opzichte van klassieke DNA analyses.

Zowel uit speeksel als uit bloed kan je DNA halen, dat is op zich hetzelfde. Bloed levert echter een bijkomend voordeel op, omdat het jou toelaat om ook real-time te checken of je bepaalde tekorten hebt (bv een acuut tekort aan vitamine D). Uit een DNA-analyse zal je dan weer enkel kunnen afleiden of je ‘aanleg’ hebt om een tekort te hebben, waarop je vervolgens je levensstijl kan aanpassen. Zo weet ik bijvoorbeeld dat ik zelf moeilijk vitamine D aanmaak. Ik mag in de zon gaan zitten en behalve dat ik zal verbranden, zal het voor mij niet zoveel uitmaken. Ik supplementeer dus. DNA-analyses geven je inzicht in de oorzaak van een probleem.

∞ op een lang en gezond leven ∞


Meer info op www.zirtui.com .


Vond je dit een interessant artikel? Deel het dan met de wereld

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws op vlak van gezondheid en schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Vorige
Vorige

Elk jaar jonger.

Volgende
Volgende

8 tips om beter te slapen